Lapteviečiai

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Pradinis

Išleista knyga tremties tema

El. paštas Spausdinti

2018-04-11 Lietuvos muzikų rėmimo fondo Stasio Vainiūno namuose pristatyta Nijolės Lelkaitės-Baikienės ir Ritos Aleknaitės-Bieliauskienės knyga „Šiaurės pašvaistė“. Dalyvavo pianistė Marija Radvilaitė, autorės, koncertavo pianistai Ugnė Grinkevičiūtė ir Adomas Gražinis.

Ši knyga, dedikuota atkurtos Lietuvos valstybės 100-mečiui, yra skaudus Lietuvos žmonių kančių liudijimas. Skaitome apie siekį palaužti į negyvenamas ledo salas prie Laptevų jūros išmestų žmonių dvasią, po mirties išniekinti netgi kūnus. Į Lietuvą grįžo vaikystę šiaurės pašvaistės žemėje išgyvenusi, Šiaurės platybėse skaityti išmokusi, muzikos meno paslapčių sužinoti siekusi ir jau Lietuvoje chorvedės diplomą gavusi Nijolė Lelkaitė-Baikienė. Tai pasakojimas ir apie jos tėvą – Pietryčių Lietuvos šviesuolį mokytoją Kazimierą Lelką, jo gyvenimo Golgotą vardan tos Lietuvos. Liudijimai remiasi pasakojimu, dienoraščiais, užrašytais istoriniais faktais, nuotraukomis.

Renginyje dalyvavo tremtiniai, meno ir muzikos atstovai, Nijolės Lelkaitės-Baikienės kolegos, draugai, artimieji. Nijolė Lelkaitė-Baikienė papasakojo apie knygos gimimo istroriją, savo šeimos kančią ir nepalaužiamą norą gyventi.